Paulownia ( Paulownia tomentosa)
Este un copac originar din China, cultivat in Europa mai ales in scop ornamental, dar care s-a dovedit a avea un lemn foarte valoros, de esenta tare , foarte usor, textura fina fara noduri, fiind folosit pentru confectionarea de instrumente muzicale, mobilier, podele, iahturi, avioane usoare etc. Datorita rezistentei si elasticitatii sale acesta poate fi folosit cu succes si in constructii de case, cabane,izolare termica.
Este arborele cu cea mai rapida crestere din lume, ajungand in 3 - 4 ani la 15-20 metri inaltime si 30 cm in diametru, in primul an ajungand deja la 3-4 metri inaltime ( alti arbori au nevoie de aproximativ 10 ani ). Poate creste intr-o singura zi 5- 10 cm. Datorita cresterii foarte rapide este ideal pentru impaduriri sau pentru obtinerea de plantatii in vederea exploatarii. Ajungand in 3 - 4 ani la o marime considerabila acesta poate fi taiat, din radacina acestuia dand un alt arbore. Acest ciclu se poate repeta de 4 - 5 ori fara a fi nevoie de replantare. Datorita infloririi abundente si a florilor mari, paulownia este o importanta sursa melifera.
Arbore ideal pentru gradini si parcuri. Datorita frunzelor mari, aproximativ 50 cm diametru, face acest arbore ideal pentru obtinerea umbrei, absortiei zgomotelor si prafului, in cazul plantatiilor paulownia este o importanta sursa pentru obtinerea biomasei vegetale.
Frunzele de Paulownia contin acid ursolic si este folosita în medicina traditionala datorita componentelor responsabile de efectele terapeutice. Studii actuale cu privire la continutul de acid ursolic din frunzele speciei Paulownia confirma efectele terapeutice, cum ar fi: anti-microbian, anti-viral, anti-hepatic, anti-inflamator, pentru tratamentul tumorilor si ulcerului.De asemenea, este un bun stimulator pentru regenerarea parului, se spune ca determina cresterea parului si înnegreste parul albit, pentru tratarea iritatiilor pielii. Specia este folosita si în cosmetica. Experimente farmacologice au aratat ca extracte de fructe de Paulownia pot usura tusea si astmul si reduce presiunea sanguina. Frunzele si florile de Paulownia constituie un furaj bun pentru porci, oi si iepuri. Ele contin grasimi, zahar si proteine. Continutul de azot din frunze, poate fi comparat cu cel al leguminoaselor.
Sadirea paulownia se face prin seminte si butasi. Semintele se planteaza intai in ghivece iar dupa 2-3 luni se pot muta direct in gradina. De preferat a se proteja de ger in primul an.
Video:
www.youtube.com/watch?v=FV-z_vPZF20Site:
www.stefandbia.info