Ciubotica cucului ( Primula officinalis )
De la aceasta planta se folosesc in scopuri terapeutice atat florile cat si frunzele si radacinile. Este un remediu excelent in tratarea si vindecarea astmului, pneumoniei, virozelor, bronsitelor, tusei din diverse cauze, litiazei urinare, tulburarilor gastro-intestinale, insomniei. Tinctura s-a dovedit a fi un foarte bun axpectorant. Extern, ciubotica cucului se foloseste pentru tratarea eczemelor, contuziilor, reumatismului.
Deci se recomanda pentru afte bucale, inflamarea cailor respiratorii, laringita, cefalee, rinita, calculi la vezica, calmarea sistemului nervos, tulburari gastro-intestinale, bronsita, varsaturi, raceli, tuse, circulatie, afectiuni dermatologice.
Ceaiul: se prepara dintr-o lingurita de planta adaugata la o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 1-2 minute. Se bea incet cu inghitituri mici.
Decoctul din radacina: se fierbe o lingurita de radacina maruntita la o cana de apa, ajutand la eliminarea pietrelor de la vezica.
Ciubotica cucului este o planta de 10-25 cm, cu influorescente dispuse in grupuri de 10-30 de flori galbene pe o singura tulpina. O intalnim in zonele de deal si de munte, pe pasuni, poienite.
Video:
www.youtube.com/watch?v=CpvW0EADc3USite:
www.stefandbia.info